CIVILIZATION V
Sıra tabanlı strateji oyunlarının belkide en iyisi olan Civilization serisinin beşinci oyunu olan Civilization V ilk çıktığı andan itibaren kendi oyuncu kitlesi tarafından oldukça beğeni topladı. Her ne kadar beğenilsede bir çok oyun gibi Civilization V eksikleriyle birlikte çıkış yaptı. Serinin bu oyununuda artıları ve eksileriyle değerlendireceğiz.
Öncelikle Civilization IV oyunu çıktığında medeniyetler arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun olmaması oldukça tepkiyle karşılanmıştı. Genel olarak Strateji oyunlarında ortadoğu kullanıcılarınında Osmanlı İmparatorluğu'nu kullanıyor olması sebebiyle tepkiler çok daha büyük olabilirdi. Fakat yapımcıların ortadoğu medeniyetlerini ve dahi Büyük Selahattin ( Saladin ) i bile ekleyerek orta doğulu kullanıcıların tepkilerini azalttıkları söylenebilir. Ama daha sonrasında çıkan ek paketle Civilization IV de Sultan Süleyman ( Suleiman the Magnificent ) ve Mehmed II tarafından yönetilebilen Osmanlı İmparatorluğu oyuna eklenmiş belkide en büyük eksiklik giderilmişti diyebiliriz.
Ama serinin 5. oyunu olan Civilization V de tersi bir durum söz konusudur. Oyunda Osmanlı İmparatorluğu olduğu gibi, ayrıca Trailer Constantinople üzerine kurulmuştur. Sid Meier işin nasıl olması gerektiğini çözmüş olsa gerek art arda gelen DLC ler ve ek paketlerle medeniyet sayısını artırmayı başarmıştır. Civilization V ek paketsizken bir önceki oyununa oranla Diplomatik açıdan geride kalmıştı. Civilization IV de Diplomasi çok üst düzeyde ve teknolojinin bile ticareti yapılabiliyorken, Civilization V de ülkelerle aranızdaki ilişki seviyesini (Friendly, Furious, Neutral) bile görememekteydik. Böylece çok iyi anlaştığınız bir komşunuz durduk yere veya sudan sebeplerle size saldırıp topraklarınızı işgal edebiliyorlardı. Ama gelen ek paketler, önce Gods & Kings daha sonrasında oyunu adeta tavan yaptıran Brave New World ile bir çok eksik giderildi ve oyuncular tekrar tekrar yeni baştan başlayıp sıkılmadan Uzay çağına kadar gidebilmektedirler. Açıkçası bazı saçma durumlar serinin bu 5. oyununda ortadan kaldırılmış durumda. Buna en büyük örnek kesinlikle şehirlerin kendi iç savunmalarıdır. Eski oyunda şehirlerin üstünde askeriniz yoksa düşman hiç güç kullanmadan şehrinizi tamamen ele geçirebiliyordu. Ama yeni oyunda bu söz konusu bile değil. Dolayısıyla yaptığınız duvarlar, kaleler, askeri üsler stratejik önem taşıyor artık.
Din sistemine gelirsek, Gods & Kings ek paketiyle gelen Din sistemi Civilization IV oyunundan çok daha farklı geliştirilmiş. Artık Faith puanı topluyorsunuz tapınaklarınızla ve yeterli seviyeye ulaşan puanlar sonucunda ortaya prophetler yani peygamberler dünya üzerinde başka kimse tarafından bulunmamış dinleri bulurlar. Din bulamayan devletlerse sıçramalar yoluyla komşularının dinlerine bağlanırlar veya diğer ülke misyonerleri sayesinde farklı dinlere mensup olabilirler ki bu tür ülkeler tabir caizse ortalık malı haline geliyor. Çünkü başkentlerinde bile 5 ayrı din olabilirken bu dinleri yöneten ülkeler o başkentlerde imtiyazlara sahip olabiliyor. Ama realist bir yaklaşım Endüstriyel çağdan sonra Din i adeta yok sayıyor, İdeolojiler...
Dünya üzerindeki ideolojiler artık oyuna yön vermeye başlıyor ve yüzyıllardır birlikte geçinip gittiğiniz çok yakın komşunuz bile sırf farklı bir ideoloji seçimi yüzünden farklı bir kutupta yer almaya başlıyor. Bu sebeple komşularınıza Endüstriyel Çağ'a kadar güvenin. Eğer askeri gücünüz yoksa sizi zor zamanlar bekliyor demektir. Faşizm, Komünizm ve Demokrasi seçimleri her ülkeye farklı özellikler bahşetmektedir. Sizlere tavsiyem gerçekte hangi ideolojiye sempati duyuyorsanız onu seçmeyin. Bunun yerine oyunun gidişatına bakın. Oyunun gidişatına göre ideoloji seçimi yaptığınızda sizlere çok daha faydalı olacaktır.
Bir diğer yeni özellikte alanlara maximum koyulabilecek asker sayısı sadece 1. Yani eskisi gibi üst üste onlarca birim koyamıyorsunuz. Bu güzel bir özellik karşınızda bir sürpriz olması engellendiği gibi, Okçuların veya gelecekteki Roketatarların stratejik önemini artırmıştır.
Casusluk sistemi ise belkide bu oyunun en zayıf halkasıdır diyebiliriz. Çünkü Civilization IV de olduğu gibi ajanlarınız bir birim şeklinde olmuyor. Hangi ülkeyi oynuyorsanız o ülkelerin tarihi bazı kişilikleri ajan olarak bir panelde ortaya çıkıyor. Örnek olarak vermek gerekirse, Osmanlı İmparatorluğunda ilginç bir şekilde Roxelana yani Hürrem Sultan, Nurbanu Sultan, Kösem Sultan, İbrahim gibi şahıslar ülkenin casusları olarak çalışmaktalar. Bu ajanlar ülkelerin kime savaş açmak üzere olduğuna varana kadar öğrenebilirler böylece dedikodu yaparak kendinize yeni bir müttefik yapabilirsiniz. Ayrıca bu ajanlar diğer ülkelerin şehirlerinin görünümünü size açtıkları gibi oradan teknoloji çalabilirler. Belkide oyuncuların onlara en az yaptırdıkları bir fonksiyonları daha söz konusu; şehir devletlerinin seçimlerine hile karıştırarak onları kendi müttefikiniz yapabilirsiniz. Lakin dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Bazı şehir devletler müttefik sahibiyse çok çetin ceviz olabiliyor. Böylece casusunuzu yakalayıp öldürebiliyorlar. 3. seviye bir ajanınız ölürse çok üzülürsünüz benden söylemesi.
Son olarak Brave New World isimli ek paketle gelen Ticaret özelliğine bakacak olursak, gerçekten çok iyi düşünülmüş bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkelerle ve şehir devletlerle vagonlarınızla karadan veyahut ilerki çağlarda denizden gemilerle ticaret yaparak büyük bir devlet hazinesi elde edebilirsiniz. Tavsiyem, mecbur kalmadığınız sürece vagonlarla ticaret yapmak yerine, gemilerle denizden ticaret yapın. Çünkü kazancı neredeyse iki kat daha fazla. Bu ek paketle gelen bir diğer özellikte Diplomatlar. Elinizdeki ajanları belli bir çağdan sonra ülkelere diplomat olarak yollayabilir ve ikili ilişkilerinizi denetlerken farklı ideolojiye sahip ülkelerde kendi ülkenizin propagandasını yapabilirsiniz.
Eğer özetlememiz gerekirse, gerçek anlamda ek paketleriyle yapılan eklentiler sayesinde çağımıza uygun bir strateji oyunu ortaya çıkarılmıştır. Umuyoruz ki The Sims serisi gibi saçmalayarak yeni bir oyun çıkarılmaz ve bizleride bu güzel oyundan mahrum bırakmazlar. Soru ve görüşlerinizi yorumlarınızda söyleyebilirsiniz. Bu oyun hakkında yeterince ayrıntılı bilgiye sahibiz. Karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorun olduğu gibi oyun içindeki işlevlerle ilgili sorularınızı bekleriz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder